Pensiuni Moldova Despre noi

Parcul National Cheile Bicazului

Parcul National Cheile Bicazului se afla intre judetele Harghita si Neamt, in Muntii Hasmas, situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, in parte central-nord-estica a tarii si este strabatut de drumul transcarpatic DN12C care leaga localitatea Gheorghieni de orasul Bicaz. Aici se afla varfurile cele mai inalti din Carpatii Orientali.
Infiintat in 2004, odata cu infiintarea Administratiei Parcului ca subunitate a Directiei Silvice Miercurea Ciuc din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Parcul National Cheile Bicazului este unul dintre cele mai tinere parcuri de acest gen din Romania. Prezentand un deosebit interes stiinţific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic,peisagistic dar si din punctul de vedere al diversitatii biologice generate de marea varietate a conditiilor geoclimatice, Parcul National Cheile Bicazului este una dintre cele mai frumoase si valoroase rezervatii naturale din Romania.

Parcul National Cheile Bicazului

Parcul National Cheile Bicazului

Teritoriul Parcului se intinde pe raza judetelor Harghita si Neamt si este impartit in doua zone: zona de conservare speciala care reprezinta 78% din suprafata parcului si zona de protectie, zona din afara zonei de conservare specială care reprezinta restul de 22% din suprafata de 6.575ha a Parcului National. Parcul National Cheile Bicazului cuprinde urmatoarele rezervatii naturale: Cheile Bicazului care se intind pe o suprafata de 1.600ha in judetul Neamt si 2.128ha in judetul Harghita si care au o lungime de 6 km fiind recunoscute ca cele mai impunatoare Chei din Europa Centrala, Lacul Rosu format prin barearea unor cursuri naturale de ape, Cheile Sugaului, Avenul Licas, Masivul Hasmasul mare-Piatra Singuratica si Hasmasul Negru acoperind o suprafata de 800ha.
Parcul National Cheile Bicazului beneficiaza de existenta unei flore si faune diversificate determinate de multitudinea de biotopuri si de microclimate existente, inclinatia pantelor si diferenta mare de nivel – de la 575m pe valea paraului Bicaz pana la 1792m pe Varful Hasmasul Mare. S-au identificat si inventariat pe cuprinsul ariei protejate un numar de 1147 de specii de plante din care 29 hibrizi si 99 de subspecii. Parcul National Cheile Bicazului detine paduri de molid, paduri de rasinoase cu fac pe versantii masivului, pajisti montane, varfuri cu vegetatie alpina, stancarii cu vegetatie specifica, raritati floristice si endemite. Aici se pot intalni specii rare cum ar fi cetina cu negi (Juniperus Sabina), tamaita (Daphne cneorum) sau specii declarate monumente ale naturii: papucul doamnei, floarea de colt, sangele voinicului si tisa.
Fauna este reprezentata atat de specii caracteristice zonei montane: cerbul carpatin, capra neagra (Rupicapra rupicapra), ursul, rasul (Lynx lynx), lupul, cat si de specii rare cum ar fi: lepidopterele Parnassius apollo, Polygonia alba, amfibieni si reptile ca broasca cu burta galbena (Bombina variegata), broasca mare de lac (Rana ridibunda), tritonul de munte (Triturus alpestris), tritonul carpatic (Triturus montandoni), tritonul cu creastă (Triturus cristatus), salamandra (Salamandra salamandra), broasca raioasa (Bufo bufo), broasca rosie de munte (Rana temporaria), soparla de munte (Lacerta vivipara), vipera comuna (Vipera berus) si sarpele de alun (Coronella austriaca).
Pasari care se pot intalni aici sunt: fluturasul de stanca (Tichodroma muraria), ciocanitoarea de munte, presura de munte (Emberiza cia), corbul, cocosul de munte, huhurezul mare si acvila de munte.

Parcul National Cheile Bicazului

Parcul National Cheile Bicazului

Traseele turistice sunt marcate, au grade diferite de dificultate.
Administratia Parcului organizeaza programe turistice: excursii cu ghid, excursii usoare cu ghid cu vizitarea comunitatilor locale, excursii specializate pe observatii asupra florei si faunei parcului, activitati de ski alpin , ski fond , ski de tura , alpinism pe trasee omologate sau plimbari cu rachete de zapada.

Articole asemanatoare:
Pensiunea Vila 9 Tusnad
Pensiunea Paleu
Casa de Odihna Viorica
Parcul National Ceahlau
Pensiuni Bicaz

Leave a Reply